A magyar-amerikai kapcsolatok javítása nemzetstratégiai és kortársművészeti prioritás!

2024. február 1. – 29., CEU Nyitott Galéria, Budapest

Kiélezett, súlyos, háborús időket élünk. A feszültség és a szembenállás egyre csak nő szinte az egész világon, melyben az új geopolitikai események szabadságvágyunk és a béke melletti elköteleződésünk újraértelmezését, valamint gyors és hatékony válaszokat sürget. Mintha egyre inkább afelé tartanánk, hogy csak egy elkerülhetetlen párbaj vethetne véget bármely konfliktusnak, hogy azután azt egy újabb kövesse, majd még egy, és még egy, amíg végül minden szembenálló fél el nem esik, miközben élni szeretnénk, élvezni a szabadságot, a művészetet, a békét.

drMáriás képein a magyar és az amerikai politika, közélet és művészet híres szereplői jelennek meg ikonikus festmények újraértelmezett változatain. A politikusok olykor cowboyokként vagy bokszolókként kapnak drámai szerepet, máskor művészek, kutatók, hírességek békítenek. Mintha egy nagyszabású film feszült és izgalmas jeleneteit látnánk, ahol a különböző identitások, világfelfogások és érdekek fordítják szereplőiket egymás ellen, hogy ellehetetlenítsék köztük a párbeszédet.

drMáriás kiállításának a célja, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa és feloldja. Hogy a kortárs képzőművészet által felmutassa kapcsolódásainkat, kulturális és történelmi összefonódásainkat, amelyen kölcsönös tiszteletünk és elfogadásunk alapul, s amely a párbeszédet lehetővé, sőt, szükségszerűvé teszi.

drMáriás képei többsíkú jelentéstartományukkal késztetik gondolkodásra nézőiket és viszik szórakoztató felfedezőútra. A személyes és kollektív emlékezésünket aktivizálva mutat fel történelmi és művészeti párhuzamokat. Szereplőit hol romantikába abszurdot, hol a drámába iróniát, hol a tragikumba komikumot keverve ábrázolja, hogy végül mindenki a maga módján győzzön és hőssé váljon, akár a mesében.

Nézzenek körül az egykori westernfilmek párbajainak drámai hangulatát idéző tárlaton, amely játékosságával, utalásaival, humorával és szeretetével igyekszik lefegyverezni.