Kék Duna keringő

2015 A38 Kiállítótér

A kiállítást Gulyás Gábor esztéta nyitja meg.

A megnyitón Tövisházi Ambrus és drMáriás előadják a Kék Duna keringőt.

Indítsuk az újévet keringővel! drMáriás januári kiállításán, akár egy megkönnyeztető bálban sorsformáló hírességek keringnek egymás körül pazar műtermekben és csodálatos világokban! Gavallérok és géniuszok, hadvezérek és filozófusok, vallásalapítók és kalandorok táncától könnyezik majd minden szempár! Káprázatos világuk a mi életünk csodálatos káprázata! Ha valaki megállítaná a keringőt, életünk szürke sivataggá válna, kijózanodnánk és megsemmisülnénk! Inkább húzd rá még hangosabban imádott kincsem, és csak forogjunk, és csak forogjunk, és csak forogjunk!

drMáriás kiállításán olyan új képeit láthatjuk, amelyek keringőre kérik fel egymást a velük szemben folyó Duna hullámain, s e forgatagban látszólag összekeveredik minden. Hírességek, történelmi szereplők, diktátorok, s híres műalkotások, visszavágyott festészeti világok, a szépet és az ideálist megtestesítő vizuális álmok. Majd a keringőben lassan kiismerjük magunkat, a helyükre kerülnek a dolgok, hogy végül kiolvassuk belőlük mai világunk álmait, hangulatát, logikáját, hol groteszk, hol tragikus mivoltát.

drMáriás festményeinek nagy teret szenteltek a január elején záró, Ludwig Múzeumban rendezett Anarchia. Utópia. Forradalom című kiállításon, nemrégen pedig a Wall Street Journal méltatta az alkotásait. Az A38 Kiállítóhelyen legújabb sorozatát láthatjuk majd.

„drMáriás képeinek formai megoldásai egyszerre idézik az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusjegyeit, de a rokonság mindkét esetben egészen távoli. A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg – márpedig oda szinte minden beszuszakolható.(…) Ahogyan Csáth Géza naplót írt, úgy fest drMáriás: szelíden, de ügyelve a durvaságokra, már-már perverz módon. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.” Gulyás Gábor